Ny lysindretning giver bedre trivsel i Dalgårdens Børnehus

– Og et populært læsehjørne tiltrækker de små i vuggestuen!

Sundt Arbejdsmiljø
Af Annette Sørensen, Tekst Review, for Milán Belysning


Et hyggeligt læsehjørne på Elefantstuen, bedre trivsel for både børn og voksne på stuerne og et bedre arbejdsmiljø i Dalgårdens Børnehus er resultatet efter helt ny lysindretning af Milán Belysning.

”Rum i rummet”-lysindretningen sørger for fokus og bedre koncentration hos børnene – og der er mange glade børn i aktivitetszonerne med det nye lys!

Dalgårdens Børnehus havde længe ønsket sig en bedre belysning.

Et jævnt lys fra armaturer i loftet gav ens lys på stuerne og var ikke særlig rart for øjnene for hverken voksne eller børnene.

Om der var frokost, oplæsning, fri leg eller musik og dans, så var belysningen den samme.

Belysningen var hverken pædagogisk understøttende eller behagelig at befinde sig i en hel dag. Derfor tog børnehuset kontakt til Milán Belysning, som er ekspert inden for lysindretning og dennes betydning for trivsel.

Ovenbelysning gjorde det svært at holde fokus

Tina Tuxen
Vi havde ens belysning på stuerne, en ensartet lysflade.

Vi ønskede at få indrammet nogle rum, så det var tydeligt, at her gør man noget særligt.

Nicher, hvor børnene kunne holde fokus. Det kunne fx være ved spisebordet. Eller når børnene lagde puslespil, så manglede vi en lysmæssig indramning, der signalerede, at her koncentrerede vi os, fortæller den faste stuepædagog Tina Tuxen fra Elefantstuen, hvor vuggestuebørnene holder til.

Behovet for bedre lys fik børnehuset til at kontakte Milán Belysning. Lysindretningsekspert Andras Milán kom ud til børnehuset, og han så hurtigt, hvor det var oplagt at installere bedre lys.

Ny ”rum i rummet”-lysindretning på stuerne skaber nye muligheder

Med udgangspunkt i ”rum i rummet”-lysindretning placerede Andreas Milán tre typer lyskilder: Almenbelysning (ovenbelysningen i loftet), særbelysning (giver fokus i bestemte områder) og refleksionsbelysning på væggen (laver ekstra ”vinduer”, når det er mørkt udenfor, som reflekterer lys ind i lokalet).

Med det nye lys er der ingen hårde kontraster for øjnene. Og med forskellige indstillinger i lyspanelet kan der skrues op eller ned for belysningen.

Fx kan personalet skrue op for lyset, hvis børnene skal danse eller stimuleres til anden aktiv leg, eller dæmpe lyset, så der bliver en stille og rolig stemning. Denne funktion havde børnehuset ikke før.

Lyspanelet er nemt at betjene for personalet, og Andreas Milán gav personalet en enkel instruktion i brugen af det.

Ny brug af legezoner med behagelige lamper og designede lyskilder

– Det er sjældent, at vi har alle lamper tændt samtidig. For det meste har vi blot belysning i fokusområderne, hvilket er ca. halvdelen af lamperne på én gang, og lyset i loftet bruges stort set kun som ”rengøringslys”, da det er ikke behageligt opholdslys, men det var det eneste lys, vi faktisk havde før, så nu mærker vi virkelig forskellen, forklarer Tina Tuxen.

Personalet kan nøjes med at tænde lys de steder, hvor der skal være fokus. Det er en dejlig mulighed i hverdagen.

– Lyset hjælper på at lave legezoner, som vi jo gør meget.

Vi skifter traditionelt set ofte legezoner, men det nye lys gør jo bare, at vi i stedet skifter selve indholdet af legene ud, men ikke den fysiske placering.

Og det er helt fint. Vi flytter bare ikke selve legezonerne. Tidligere var lyset elendigt, så da var det lige meget, hvor legezonerne blev placeret.

Men det er rart, at de nu har et sted, og at vi ved, at lyset altid er behageligt og kan stimulere den stemning, vi ønsker, fortsætter Tina Tuxen.

Tina Tuxen har et godt råd til andre institutioner, der også ønsker ny lysindretning: Det er en god idé i børnehusene, inden lysindretningen, at tænke over fx 5 legezoner, de ønsker at bruge fremover.

For så kan de få designet lyset til de placeringer.

Og så kan selve legeindholdet jo sagtens skiftes ud. Fx en konstruktionszone med magneter, Duplo eller andre byggeaktiviteter, der skifter på forskellige dage, men i samme zone.

En læsezone kan også være fast, for bøgerne, der læses, skifter jo bare fra dag til dag. Osv.

På Elefantstuen i Dalgårdens Børnehus har de fået flere zoner: konstruktions-/byggezone, 2 spisezoner/koncentrationszoner, hvor de også lægger puslespil, tegner m.v., læsezone, musik/spejl/lær at gå-zone, køkken/rolleleg-zone, motorisk/tumlezone, hvor lyset passer til fokus.

– Man skal vide, at når man får lavet lysdesign, så er møblering og indretningen fast.

Man kan ikke bare rykke rundt på møblerne, for så vil lamper og lyskilder ikke passe længere. Men det giver jo også en ro, at nu er tingene, som de er.

Det er stabilt og en fast base for børnene, konstaterer Tina Tuxen.

Læsehjørne

Et helt nyt læsehjørne og bedre fokus i spise- og aktivitetsområder

Læsehjørnet er en af de ting, som er en kæmpe succes efter lysinstallationen. En lille ”hyggescene”, som børnene selv søger hen mod.

– Vi er lykkelige for vores nye læsehjørne! Ikke nok med, at der er hyggeligt lys og fuldt fokus, når der læses omkring lampen og lyset, men børnene kan også selv tænde lyset, og det gør de.

De går selv derhen og tager initiativ til, at nu vil de gerne læse og tænder læselampen. Helt ned til 2 ½-årige gør det selv. Det er fantastisk at opleve her i vuggestuen, siger Tina Tuxen.

– Ved spisebordet er der nu en rar lysring på bordet omkring os, så det er tydeligt, at her fokuserer vi på noget bestemt, og det er tydeligt, at børnene koncentrerer sig bedre og virkelig holder deres fokus på bordet.

Lysringen signalerer, at her sker der noget andet. Det giver en ro for alle, både voksne og børn, fortæller Tina Tuxen, og hun fortsætter:

– Efter lysindretningen har vi på Elefantstuen fået nye puder til læsehjørnet og gjort lidt mere ud af hygge og farver og stemning. Det får man jo også lyst til, når lyset er rigtigt, og vi ser børnenes glæde ved det.

Alle stuerne i Dalgårdens Børnehus har i dag nogle behagelige rum og velfungerende stuer med nem betjening af lyset til at understøtte de pædagogiske aktiviteter og trivslen for såvel voksne som børn.


DALGÅRDENS BØRNEHUS’ UDFORDRINGER MED LYSET PÅ STUERNE:

  • Ubehageligt jævnt lys fra armaturer i loftet
  • Manglende indramning af områder på stuen
  • Begrænset fokus under leg.

INSTALLATION AF SÆRLIG LYSINDRETNING:

  • Almen-, sær- og refleksionsbelysning blev installeret på stuerne og styres nemt via lyspanelet.

LØSNINGEN HAR VÆRET EN STOR SUCCES FOR DALGÅRDENS BØRNEHUS:

  • Behageligt lys på stuerne
  • Nyt læsehjørne i vuggestuen
  • Bedre koncentration hos børnene under aktiviteter